Türk arkeolog, dilbilimci ve yazar Muazzez İlmiye Çığ, Sümer ve Asur uygarlıkları üzerine yaptığı önemli araştırmalarla tanınmıştır. Ancak onu yalnızca akademik yönüyle değil, aynı zamanda laiklik ve kadın hakları konusundaki cesur duruşuyla da hatırlayacağız. Çığ, kariyeri boyunca birçok önemli çalışmaya imza atarak, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçu nedeniyle yargılandı ve tutuklandı. 1914 yılında dünyaya gelen Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında vefat etti.
Şimdi, onun hayatına daha yakından bakalım…
Bu içerikte kaynak olarak Biyografya ve Line Tv Bursa (Bölüm 1 – Bölüm 2) kullanılmıştır.
Kırımlı göçmen bir ailenin ferdi olarak 20 Haziran 1914 tarihinde Bursa’da Muazzez İlmiye İtil adıyla dünyaya gözlerini açtı.
Türkiye’nin ilk özel okulu ‘Bizim Mektep’ten sonra, Bursa Kız Öğretmen Okulu’na girmek için gerekli sınavlara katılmak amacıyla yaşını büyütme çabası içine girmiştir.
1931 yılında mezun olduktan sonra Eskişehir’de öğretmenlik yapmaya başladı ve aile tekrar bir yer değişikliği yaşadı.
Öğrenimini sürdürmeye devam ederken memuriyetine zarar vermemek için çevresindekilerin yardımlarıyla özel dersler almış, ev arkadaşıyla birlikte kalacak bir ev bulmuşlardır.
Fakültede, Nazi Almanyası’ndan kaçan dikkat çekici hocalardan ders almıştır.
1941 yılında büyük kızı Yuli Weston, 1947’de ise küçük kızı Esin Çığ dünyaya gelmiştir.
Çığ’ın çok sayıda dilde yayımlanan eserleri, dünya genelindeki okullarda temel ders kitabı olarak kullanılmaktadır.
Çığ, yaptığı çalışmalarla güncel bilgileri sürekli takip etmiş ve bu bilgileri insanlarla paylaşmayı her zaman ihmal etmemiştir.
Google, Chromebook'larda yer alan ChromeOS işletim sistemini Android'e geçirebilir. Android Authority'nin Google içerisindeki kaynaklardan edindiği bilgilere…